top of page

Ποιοί είμαστε

Είμαστε μία κολεκτίβα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. 

Μέσα από τις δράσεις μας προτείνουμε ένα νέο μοντέλο τέχνης και ζωής, όπου το "ανοίκειο", το "περίεργο", το "διαφορετικο" και το "ξένο" ενσωματώνονται στο σύνολο, ενδυναμώνοντάς το. Ο τρόπος που συνεργαζόμαστε στηρίζεται στην ισότιμη μεταχείριση μεταξύ όλων των μελών της κοινότητάς μας, επιχειρώντας να εμπνεύσουμε κι άλλους ανθρώπους να σταματήσουν να αντιλαμβάνονται το κοινωνικό σύμπλεγμα με στερεοτυπικό τρόπο και συμβατικές φόρμες.

Η ομάδα μας, έχοντας σαν κύριο εργαλείο την έρευνα νέων μεθόδων επικοινωνίας οργανώνει και παράγει ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, της μουσικής και των οπτικών τεχνών. Βρισκόμαστε σε μόνιμη συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία της τέχνης και συμμετέχουμε ενεργά σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας μας είναι η Ελένη Δημοπούλου. Η έδρα μας είναι στη Θεσσαλονίκη.

Η ιστορία μας

Η οµάδα ιδρύθηκε το 2008 από την Ελένη Δηµοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου με κύρια πρόθεση την ουσιαστική και αξιοπρεπή ένταξη των ατόµων µε αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο. Η δράση της ομάδας ξεκίνησε με σκοπό τη δημιουργία, διοργάνωση, ανάπτυξη και προώθηση ποικίλων εκπαιδευτικών, αθλητικών, ψυχαγωγικών, κοινωνικών, καλλιτεχνικών και γενικότερα πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Από τα πρώτα μας βήματα βρίσκόμαστε σε συνεργασία με διάφορους φορείς της πόλης της Θεσσαλονίκης: «Αμερικανική Γεωργική Σχολή», «Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη», θεατρικό εργαστήρι «Ίρις» του Δήμου Παύλου Μελά, πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Πανοράματος, ΜΚΟ «Σχεδία στην Πόλη», τμήμα Ιnternational Baccalaureate του Κολλεγίου «Ανατόλια», εργαστήρι κρουστών «Κρουστόφωνο», Σχολή Θεάτρου «Ανδρέας Βουτσινάς», Helexpo κ.ά. Το 2014 η ομάδα σύστισε Σωματείο και με αυτό το νομικό πρόσωπο λειτουργεί μέχρι και σήμερα. 

Στόχοι της ομάδας

Στόχος μας είναι τα μέλη της ομάδας «Εν δυνάμει» να αποκτήσουν ποικίλα βιώματα που θα αποτελέσουν διαύλους κοινωνικοποίησης, αναγνώρισης και έμπρακτης αξιοποίησης των ικανοτήτων και των χαρισμάτων τους. Πεποίθησή μας είναι η αρχή των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης. Αναπτύσσουμε λοιπόν τις δράσεις μας όχι με βάση τη διαφορετικότητα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις εσωτερικές και εξωτερικές ανάγκες καθώς και τις προδιαθέσεις, κλίσεις και τα ενδιαφέροντα όλων ανεξαίρετα των μελών της ομάδας. Μέσα από την καθημερινή σχεδόν συνύπαρξη των μελών της ομάδας «Εν Δυνάμει» και τη θέσπιση κοινά αποδεκτών κανόνων συμβίωσης επιτυγχάνεται η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων των μελών της ομάδας καθώς και η καλλιέργεια και ανάπτυξη ατομικών δεξιοτήτων όλων των μελών που συμβάλλουν στην επιτυχή ένταξη στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

 

Καλλιτεχνικοί στόχοι της ομάδας

 έργο μας κάθε φορά να έχει υψηλή αισθητικη και καλλιτεχνική αξία

 

Οι πρώτες υβριδικές Από τα πρώτα χρόνια δημιουργίας η ομάδα δρά προσφέροντας ολοκληρωµένες καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, της µουσικής και των οπτικών τεχνών. Η οµάδα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελένης Δηµοπούλου, βρίσκεται σε µόνιµη συνεργασία µε καταξιωµένους καλλιτέχνες από διαφορετικούς καλλιτεχνικούς χώρους.

 

Σύντομο βιογραφικό της ομάδας

(2008-2010) Πρωινό άστρο, θεατρική παράσταση, σκηνοθεσία Ελένη Δηµοπούλου, (2010-2013) Νόµιζα ήσουν ξένος, σκηνοθεσία Ελένη Δηµοπούλου, (2013-2014) Η Κυράνη του δάσους, σκηνοθεσία Ελένη Δηµοπούλου, (2014-σήμερα) Ο άνθρωπος ανεµιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα, σκηνοθεσία Ελένη Ευθυµίου, θέατρα της Περιφέρειας 2014-σήμερα, Φεστιβάλ Αθηνών 2015, Φεστιβάλ Créarc - Rencontres du Jeune Théâtre Européen 2018, Our Stage – 4. Europäisches Bürgerbühnenfestival 2019, (2015) Home? Το µικρό-µικρό σπίτι, έκθεση εικαστικών, επιµελητές Θούλη Μισιρλόγλου, Ρίτσαρντ Άντονυ, Μαρία Καβαλιώτη, Δηµήτρης Ζάχος, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Φεστιβάλ Eye's Walk στη Σύρο, (2015) Δύναµη ή αδυναµία, βιβλίο λογοτεχνίας, Colibri Branding and Design, Χάλκινο βραβείο Design στα Ευρωπαϊκά Βραβεία της Βιέννης, (2016) Το “Άλλο” σπίτι, σκηνοθεσία Ελένη Ευθυµίου, Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών, 51α Δηµήτρια Θεσσαλονίκης, (2016) Tempus, µουσικό project εν εξελίξει, µουσικός σχεδιασµός Οδυσσέας Γκάλλιος, «ΣΗΜΑΔΙΑ», εικαστική έκθεση σε επιμέλεια Ρίτσαρντ Άντονυ, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 2019, (2018-σήμερα) Ερωτευμένα Άλογα, σκηνοθεσία Ελένη Ευθυµίου, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος - 4ο Φεστιβάλ Δάσους 2018, Φεστιβάλ Αθηνών 2019.

Η ομάδα Εν δυνάμει ιδρύθηκε το 2008 από την Ελένη Δημοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου. Πρόκειται για μία κολεκτίβα νέων καλλιτεχνών με χωρίς αναπηρία που με αρχική πρόθεση την ουσιαστική και αξιοπρεπή ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο, δρά προσφέροντας ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, της μουσικής και των οπτικών τεχνών. Η ομάδα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελένης Δημοπούλου, βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικούς καλλιτεχνικούς χώρους.

«Εν δυνάμει» Ομάδα δημιουργίας

Η ομάδα «Εν δυνάμει» είναι μια ομάδα νέων με δυνητικές και εν κινήσει ικανότητες, νέων συνομήλικων εθελοντών, γονιών και φίλων που συστάθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Η δράση της ομάδας ξεκίνησε το 2008 με σκοπό τη δημιουργία, διοργάνωση, ανάπτυξη και προώθηση ποικίλων εκπαιδευτικών, αθλητικών, ψυχαγωγικών, κοινωνικών, καλλιτεχνικών και γενικότερα πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Στόχος μας είναι τα μέλη της ομάδας «Εν δυνάμει» να αποκτήσουν ποικίλα βιώματα που θα αποτελέσουν διαύλους κοινωνικοποίησης, αναγνώρισης και έμπρακτης αξιοποίησης των ικανοτήτων και των χαρισμάτων τους. Πεποίθησή μας είναι η αρχή των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης. Αναπτύσσουμε λοιπόν τις δράσεις μας όχι με βάση τη διαφορετικότητα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις εσωτερικές και εξωτερικές ανάγκες καθώς και τις προδιαθέσεις, κλίσεις και τα ενδιαφέροντα όλων ανεξαίρετα των μελών της ομάδας. Μέσα από την καθημερινή σχεδόν συνύπαρξη των μελών της ομάδας «Εν Δυνάμει» και τη θέσπιση κοινά αποδεκτών κανόνων συμβίωσης επιτυγχάνεται η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων των μελών της ομάδας καθώς και η καλλιέργεια και ανάπτυξη ατομικών δεξιοτήτων όλων των μελών που συμβάλλουν στην επιτυχή ένταξη στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Συμμετέχουμε σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που προσφέρουν φορείς της πόλης μας με τους οποίους συνεργαζόμαστε όπως η «Αμερικανική Γεωργική Σχολή», τα «Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη», το θεατρικό εργαστήρι «Ίρις» του Δήμου Παύλου Μελά, το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Πανοράματος, η ΜΚΟ «Σχεδία στην Πόλη», το τμήμα Ιnternational Baccalaureate του Κολλεγίου «Ανατόλια», το εργαστήρι κρουστών «Κρουστόφωνο», η Σχολή Θεάτρου «Ανδρέας Βουτσινάς» κ.α. Από το 2008 μέχρι σήμερα δημιουργούμε καλλιτεχνικά εργαστήρια ( μουσικής-εικαστικών-θεάτρου) που λειτουργούν σταθερά με ετήσιο κύκλο σπουδών. Μόνιμοι συνεργάτες μας είναι καταξιωμένοι μουσικοί, γυμναστές, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μαγείρισσες, κηπουροί, κεραμίστες και πολλοί άλλοι επαγγελματίες της πόλης μας. Η ηθική και υλική στήριξη της ομάδας προέρχεται από τα μέλη, τους φίλους της ομάδας και όσους επιθυμούν να συνδράμουν στην επίτευξη των στόχων της.

bottom of page